Tradycyjny sernik z brzoskwiniami z babcinego przepisu. Pyszny, bez żadnych udziwnień. Mój ulubiony, na kruchym cieście z masą serową ze zmielonego twarogu, brzoskwiniami z puszki i słodką pianką białkową z dodatkiem kisielu. Sernik jest bardzo przyjemny dla podniebienia, jeśli lubicie ciasta z babcinych zbiorów to gorąco polecam :)
Składniki (forma 21 x 37 cm):
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g (1 kostka) margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 żółtek
Masa serowa:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kg twarogu (zmielonego przynajmniej 2 razy)
- 200 g margaryny
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (zwykły budyń, na 500 ml)
Gotową masę serową wyłóż na przygotowany spód. Wyrównaj.
Pianka białkowa z kisielem:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń w syropie
Sernik piecz w 180 st. przez ok. 60 - 70 minut. Sernik można później przykryć folią aluminiową, aby się nie przypalił. Gotowy wystudź.
Smacznego ;)
świetny jest ten sernik, a pianka tylko dopełnia i tak smakowitą całość :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zgadzam się w stu procentach :-)
UsuńCałe wieki go nie jadłam :) Może wypróbuję go przed świętami :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę smaczny, więc gorąco polecam ! :)
UsuńUwielbiam takie serniki, szczególnie z kruszonką, pycha! :)
OdpowiedzUsuńO nie! Sernik z brzoskwiniami, toż to moja ogrooomna słabość ;)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńCudowności ! Aż mi ślinka cieknie, wgryzłabym się w niego <3
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńZdjęcia!!! <3 Piękne! :D
OdpowiedzUsuńOj ten serniczek! <3 W naszej rodzinie jest dobrze wspominany! Tylko pianę z białek robiliśmy zawsze bez dodatku kisielu. Całe to ciacho to pyszne połączenie - a te brzoskwinie...ochy i achy! :D
Witam! a czy zamiast margaryny mozna uzyc smietanki 30%?
OdpowiedzUsuńDo kruchego ciasta nie. Jeśli chodzi o masę twarogową szczerze przyznam, że zawsze robię z masłem lub margaryną. Proszę jednak spróbować, wydaje mi się, że śmietanka minimum 30% też się nada.
UsuńProszę pamiętać, że dodatek śmietanki sprawi, że masa twarogowa będzie bardziej kremowa. Pozdrawiam
Usuń