Prosta i szybka masa do przełożenia wafli. Niektórzy pewnie pamiętają ją ze swojego dzieciństwa. Bardzo słodka z dużą ilością mielonych orzechów i płatków owsianych. Te ostatnie są wyczuwalne w masie zaraz po jej zrobieniu, ale po zmięknięciu wafla płatki już nie przeszkadzają. Przepis pochodzi od babci mojej koleżanki, za który bardzo dziękuję ;) Ciasto stało się szybko faworytem.
- 18 - 20 łyżek mleka
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki płatków owsianych (użyłem błyskawicznych)
- 250 g orzechów włoskich; zmielonych lub drobno posiekanych
- 1 duża łyżka kakao
- 200 g (1 kostka) masła
- kilka wafli (moje o wymiarach 29 x 29 cm)
Jeszcze ciepłą masą przełóż wafle (chłodna masa bardzo gęstnieje i trudno ją rozsmarować). Jeśli masa będzie się ciężko rozsmarowywać można ją uklepywać dłonią. Posmarowane masą wafle obciąż i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc), aby zmiękły.
Smacznego :)
Nie jest to mój smak dzieciństwa, ale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpamiętam takie wafle! :)
OdpowiedzUsuńOoo, mam słabość do tych wafli, jako dziecko lubiłam je nawet same, a co dopiero z pyszną masą.
OdpowiedzUsuń