Słodki tort inspirowany kremem do smarowania kanapek o smaku kakao i orzechów laskowych 'Nutella'. Kakao i orzech laskowy to myśl przewodnia tego przepisu ;-) Ciasto może wydawać się czasochłonne, ale takie nie jest. Zróbcie tak jak ja i upieczcie biszkopt dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Ten tort jest jednym z tych mniej stabilnych. Biszkopt jak i krem są bardzo delikatne. Ciasto najlepiej jest kroić po dobrym schłodzeniu. Zdecydowanie dla fanów Nutelli - a tych jest niemało ;) !
Biszkopt kakaowo-orzechowy:
- 6 jaj
- 4/5 szklanki cukru
- 2/5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 100 g orzechów laskowych zmielonych na mąkę
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dno tortownicy (tylko dno, boków niczym nie smarujemy) wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę przełóż do formy. Piecz w 160 - 170 st. przez ok. 35-40 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Biszkopt wyjmij z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekrój na 3 równe blaty.
Krem nutella:
- 330 ml śmietanki kremówki 30 %, mocno schłodzonej
- 250 g serka mascarpone
- 350 g kremu do smarowania Nutella
Blaty biszkoptowe przełóż kremem, zostawiając część kremu na dekoracje tortu.
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
Smacznego ;-)
Co to za przelicznik 4/5 szklanki, czy 2/5 szklanki? Pierwszy raz się z tym spotykam. Chodzi o 5 część szklanki? Czy można to jakoś przeliczyć na gramy albo łyżki?
OdpowiedzUsuńTak, szklankę "dzielimy" na 5 części i zapełniamy z nich 4 albo 2 ;) Jeśli chodzi o cukier to 4/5 szklanki to ok. 180 g a 2/5 szklanki mąki to ok. 60 g. Pozdrawiam
UsuńDziękuję za informację. Pozdrawiam.
UsuńTo już lepiej odrazu podać w gramach:/
UsuńJa wolę szklanki. No wszystkim nie dogodzisz...
UsuńWitam, w jakim trybie piekarnika pieczemy biszkopt ?
OdpowiedzUsuńBiszkopt piekę w funkcji góra-dół. Pozdrawiam
UsuńDzisiaj robilam jako urodzinowy dla syna, tyko zamiast orzechow dalam migdaly. Krem z nutelli przepysny! A tort w calosci musza dzieciaki ocenic :)
OdpowiedzUsuńTrzymam mocno kciuki, aby smakował :) !
UsuńCzy blaty czymś nasączam?y
OdpowiedzUsuńJa akurat niczym nie nasączałem, ale można albo kawą albo likierem orzechowym lub czekoladowym jeśli tort będzie dla dorosłych :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie 😋 zrobię synowi na uurodziny
OdpowiedzUsuńWitam proszę o informacje czy maki tak mało ? Ok 0,5 szklanki ?
OdpowiedzUsuńTak tyle mąki plus dodatkowo kakao do tego ;)
UsuńPozdrawiam
Poczatkowy przeliczniknie zmylil prxygotowalam 2 i 05 szklanki maki a cukru domyalilam sie ze nie chodxi o 4 szklanki I pol szkoda nie bylo bardxiej sprecyzowane
OdpowiedzUsuńMoze warto poprawic te przelicznkiki mozna naprawde zepsuc ciasto a szkoda
OdpowiedzUsuńMogą być orzechy ziemne?
OdpowiedzUsuńJeśli ma to być tort Nutella to używamy orzechów laskowych. Ziemne raczej nie przejdą :) Pozdrawiam
UsuńCzy krem z tych składników wychodzi luźny, czy bardziej zwarty? Można użyć śmietanki 36%?:)
OdpowiedzUsuń