27.11.17

Kruche ciasteczka kokosowe z waniliową nutą

Niezwykle kruche ciasteczka, które powstały z tego co akurat znalazło się w kuchennej szafce ;) W smaku wyczuwalny jest kokos i wanilia, która pojawia się tutaj za sprawą budyniu waniliowego i serka homogenizowanego. Budyń składa się głównie ze skrobi ziemniaczanej a jej dodatek sprawia, że ciasteczka są bardziej kruche. Kwaśną śmietanę zamieniłem na waniliowy serek, aby ciasteczka były jeszcze bardziej waniliowe. Czy mi się to udało ? Sami się przekonajcie. Polecam ;)

Składniki (na ok. 70-80 ciasteczek):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 250 g masła lub margaryny, prosto z lodówki
  • 2 łyżki waniliowego serka homogenizowanego typu Danio (można użyć zwykłej śmietany 18%)
Mąkę przesiej z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj. Dorzuć tłuszcz i posiekaj nożem całość. Następnie za pomocą ręki rozetrzyj resztki tłuszczu z mąką tak, aby powstało coś w stylu mokrego piasku. Dodaj serek (lub śmietanę) i zagnieć sprawnie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj serek, jeśli będzie się bardzo lepić proszę dosyp troszkę mąki.
Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

Schłodzone ciasto podziel na mniejsze części (będzie Ci je łatwiej wałkować) i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wykrawaj kształty i ułóż je na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do 180 st. Piecz ciasteczka przez ok. 8-10 minut do momentu aż się zarumienią a od spodu będą lekko brązowe. Wystudź ciastka na kratce. Początkowo będą miękkie, ale kiedy wystygną staną się bardziej kruche.

Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza