14.12.17

Ciastka z dziurką i powidłem

Kultowe ciasteczka z dziurką przekładane ulubionym dżemem (w moim wypadku powidłami śliwkowymi). Bardzo kruche i niezwykle smaczne. Smakują zdecydowanie lepiej od tych kupionych w sklepie. Wytnijcie takie kształty jakie chcecie a będą super prezentować się na stole kiedy przyjdą goście. Wiórki kokosowe dodają ciastkom charakteru. Ja bym z nich nie rezygnował ;) 
 


Składniki (ok. 45 złożonych ciasteczek):
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 1 opakowanie (30 g) cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny lub masła, schłodzonej
  • 2 jajka (jedno całe a drugie oddzielnie białko i żółtko)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • ok. 50 g wiórków kokosowych
  • mały słoiczek ulubionego dżemu lub powideł (u mnie śliwkowe)
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiej. Wsyp cukier waniliowy, wymieszaj. Dorzuć tłuszcz i posiekaj całość. Następnie za pomocą rąk rozetrzyj tłuszcz z mąką tak aby powstało coś na kształt mokrego piasku. Dodaj 1 całe jajko, 1 żółtko (białko odlej do szklanki) i 1 łyżkę śmietany. Zagnieć sprawnie ciasto. Jeśli będzie się kleiło dosyp troszkę mąki. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 i 1/2 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm (jeśli to potrzebne podsyp mąką). Najlepiej jest je podzielić na kilka mniejszych porcji wtedy łatwiej się wałkuje. Wykrój odpowiednie kształty. W połowie z nich wykrój środek.

Ciastka wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Te z dziurką posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp wiórkami kokosowymi.

Piecz ok. 8 - 10 minut w 175 st. na złoty kolor. Proszę obserwuj jak się pieką, aby się nie przypaliły. Gotowe ciasteczka wystudź na kratce i przełóż powidłem. Jeśli powidło jest bardzo gęste możesz dodać do niego 1 łyżkę wody, szczyptę cynamonu (opcjonalnie) i podgrzać na małym ogniu przez kilka minut. 

Smacznego ;)

2 komentarze: