17.8.18

Malinkowiec

Moja propozycja na letni serniczek na zimno z malinami. Sezon trwa, więc maliny wykorzystuje nie tylko do ciast pieczonych, ale też do tych bez pieczenia. Sernik nie jest słodki, smakuje jak malinowy jogurt z kubeczka ;). Dużo zależy od twarogu jaki użyjecie. Możecie mielić sami lub skorzystać z tego z wiaderka. Pamiętajcie, aby był jednak dobrej jakości. Różowy kolor ciasta to sprawka galaretki malinowej. Polecam fanom malin, bo ciasto zawiera ich mnóstwo ;) !

Składniki (tortownica 24 cm):
  • 100 g biszkoptów
  • 1 kg twarogu, zmielonego
  • 2 galaretki malinowe
  • ok. 100 g cukru*
  • ok. 400 g malin
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (ja wyłożyłem dno i boki, aby później było mi lepiej wyciągnąć ciasto). Dno formy przykryj biszkoptami. Jedną galaretkę rozpuść w 80 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj, aby cała się rozpuściła. Odstaw do przestudzenia. Twaróg zmiksuj z cukrem i tężejącą galaretką. Do masy wsyp część malin, przemieszaj delikatnie. Masę twarogową przełóż na biszkopty, wyrównaj. Resztę malin ułóż na wierzchu sernika. Ciasto włóż do lodówki na czas przygotowywania galaretki.
Drugą galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki wrzątku. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto. Schłódź do momentu, aż galaretka całkowicie stężeje.

Smacznego ;-)

*ilość cukru zależy od tego jak kwaśny jest twaróg i maliny. U mnie twaróg i maliny trafiły się dość kwaśne, więc ciasto ogólnie nie wyszło bardzo słodkie, raczej orzeźwiające i kwaśne.


1 komentarz:

  1. Przepiękny kolor!
    Idealny deser na letnie dni...
    xxx

    OdpowiedzUsuń