6.3.19

Babka z serduszkiem

Babka z niespodzianką w środku, a mianowicie chodzi o ukryte serce, które pojawia się po ukrojeniu kawałka ciasta. Świetny pomysł na Walentynki lub nadchodzący Dzień Kobiet. Właściwie to każda okazja jest dobra, bo zamiast serca możecie wykroić dowolne kształty np. zajączki na Wielkanoc lub choinki na Boże Narodzenie. Ogranicza Was tylko fantazja ;-) Jasna część babki składa się z ciasta biszkoptowego a ciemny środek to nic innego jak ulubiony murzynek. U mnie babka jest obowiązkowo oblana czekoladą i udekorowaną posypką. Przepis może wydawać się trudny, ale nie ma z nim żadnego problemu. Zachęcam do wypróbowania.



Składniki (forma 9 x 33 cm i 20 x 32 cm):

Ciemne ciasto:
  • 1/2 kostki (125 g) margaryny lub masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

W małym garnuszku umieść margarynę, cukier, kakao i wodę. Postaw garnek na ogniu. Mieszaj tak długo, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie gładka bez grudek. Odstaw do wystygnięcia. Następnie wbij 2 jajka i energicznie wymieszaj trzepaczką. Wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie do połączenia. Całość przelej do formy 20 x 32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj.

Piecz w 180 st. przez ok. 20-25 min, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie z ciasta za pomocą foremki do ciastek, wykrój serduszka.

Jasne ciasto:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklana cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie cienką stróżką wlewaj do masy wodę i olej. Przesyp mąkę, wymieszaj delikatnie całość.

Podłużną formę do pieczenia wyłóż papierem. Na spód formy wylej trochę ciasta, tak aby zakryło spód. Następnie poukładaj ciasno, jedno przy drugim wycięte wcześniej serduszka z ciemnego ciasta. Na poniższym zdjęciu pokazuje jak to powinno wyglądać:


Na koniec wylej delikatnie (najlepiej za pomocą łyżki) ciasto na boki i górę, przykrywając serduszka. Babkę piecz w 180 st. przez ok. 40 min, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Po upieczeniu i wystygnięciu babkę można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Polewa czekoladowa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 1 łyka kakao
  • posypka do dekoracji (opcjonalnie)
Wszystkie składniki polewy (oprócz posypki) rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, mieszając co jakiś czas. Kiedy polewa będzie gęstnieć, oblej nią wierzch ciasta. Warto wierzch udekorować kolorową posypką.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz