14.3.19

Kruchutkie ciasteczka orzechowe

Ciastka z najlepszego przepisu mojej mamy. Bardzo delikatne i kruche. Przy wykrawaniu ciastek postanowiłem zaszaleć i stworzyłem orzechowe niedźwiadki, które trzymają w rekach kawałki orzechów. Jeśli nie posiadacie takiej foremki nie przejmujcie się. Moja mama wykrawa okrągłe kształty za pomocą zwykłej szklanki i w tym przypadku ciastka również są przepyszne. Czyż nie prezentują się uroczo ? ;-)

Składniki (ok. 32 ciasteczek w kształcie misiów):
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 3 żółtka
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich + kilkanaście połówek orzechów do dekoracji
  • 50 g cukru pudru
Z podanych wyżej składników zagnieć sprawnie ciasto. Następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 1 godz. 

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Foremką w kształcie misia wykrój ciastka i ułóż je w formie z papierem do pieczenia. W każdym niedźwiadku wykałaczką wytnij oczy i nosek. Na środku każdego misia ułóż ćwiartkę orzecha, przykrywając go rączkami misia, żeby wyglądało jakby niedźwiadek trzymał w rękach duży kawałek orzecha.

Ciasteczka piecz w 175 st. przez ok 10-15 min. Należy obserwować ciastka jak się pieką, aby się nie przypaliły. Upieczone ciasteczka wystudź na kratce. 

Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Gdzie można kupić taką misiową foremkę???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoją zamówiłęm na AliExpress, ale na pewno takie foremki lub bardzo podobne będzie mozna kupić w sklpeach ze stoiskami do pieczenia ;)

      Usuń
  2. Dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń