16.4.19

Babka cytrusowa z syropem

Można się zakochać w tych cytrusowych wypiekach. Widzę to po sobie i mojej rodzinie. Babka jest puszysta, delikatna i mięciutka. Po upieczeniu oblewamy gorące jeszcze ciasto syropem cytrynowym, który dodaje babce wilgoci. Do ciasta użyjcie cytrusów jakie macie pod ręką. Nie muszą być to mandarynki czy cytryny. Babka wyjdzie pyszna również o smaku pomarańczowym. Swoje ciasto upiekłem w podłużnej formie, jednak sprawdzi się też duża forma na babę wielkanocną. Przetestowane kilka razy ! Całość koniecznie oblejcie cytrynowym lukrem. Wtedy będzie jeszcze bardziej apetycznie ;)






Składniki (podłużna forma o wymiarach 9 x 33 cm lub duża forma do baby):

Babka:
  • 250 g margaryny (lub masła), w temp. pokojowej
  • 300 g cukru
  • 5 jajek
  • skórka otarta z 2 cytryn i 2 mandarynek (można użyć dowolnych cytrusów np. limonek, pomarańczy itd.)
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
Do miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.

Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przestając miksować, wbijaj pojedynczo jajka. Dodaj skórkę otartą z owoców, zmiksuj. Następnie do masy przesyp suche składniki i wymieszaj dokładnie.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj. Piecz w 180 st. przez ok. 50-60 min, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Babkę wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 min do przestudzenia w formie. W tym czasie wykonaj syrop.

Syrop:
  • sok z 2 cytryn
  • sok z 2 mandarynek (można użyć dowolnych cytrusów)
  • 5 łyżek cukru
Wszystkie składniki syropu przełóż do garnuszka i zagotuj. Kiedy syrop zmniejszy objętość o połowę należy zestawić garnek z ognia. W cieście zrób wykałaczką kilkanaście dziurek o głębokości 3/4 ciasta. Jeszcze ciepłym syropem nasącz z wierzchu babkę. Odstaw do wystudzenia. Chłodne ciasto można wyciągnąć z formy i polukrować.

Lukier cytrynowy:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • dodatkowo 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy do ozdoby
Cukier puder rozetrzyj razem z wodą i sokiem z cytryny na gładką masę. Lukier powinien spokojnie opadać z łyżki. Jeśli jest za gęsty dodaj sok z cytryny, a jeśli zbyt rzadki dosyp cukru pudru. Lukier nałóż na ciasto i posyp skórką pomarańczową. 

Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz