31.8.18

Kokosowa śnieżynka

Pod nazwą tego ciasta kryje się delikatny biszkopt przełożony dwoma rodzajami kremów oraz prażonych wiórków kokosowych na wierzchu. Zdecydowanie ciasto możecie przygotować na większe, rodzinne uroczystości. Składniki wystarczą na dość dużą blaszkę ciasta. Ja użyłem swojej największej a ciasto wyszło naprawdę wysokie. Dzięki temu mogłem podzielić się nim z najbliższymi. Ciasto jest delikatne i słodkie. Wydaje się być pracochłonne ale to tylko pierwsze wrażenie ;-)



Składniki (forma 21,5 x 37 cm):
Szklanka o pojemności 250 ml.

Biszkopt:
  • 9 jaj
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt można upiec cały za jednym razem lub podzielić składniki i upiec 3 oddzielne biszkopty. W tym wypadku trzeba za każdym razem robić masę na biszkopt na nowo. Ja wybrałem tą 1 opcję i upiekłem jeden duży biszkopt, który przekroiłem na 3 blaty.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. 
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywną pianę. Nieustannie ubijając dodawaj po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesyp mąkę i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz biszkopt przez ok. 40-50 min. w 180 st. 
Wystudzony biszkopt przekrój na 3 równe blaty.

Nasączenie:
  • pół szklanki mocnej herbaty
  • sok z połowy cytryny
Zaparzoną herbatę wymieszaj z sokiem z cytryny. Odstaw do wystudzenia.
Krem budyniowy:
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 250 g (ok. 1 i 1/5 szklanki) cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g  (ok. 2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 250 g (ok. 1 i 1/4 kostki) masła; miękkiego w temp. pokojowej 
3 szklanki mleka wlej do garnka i postaw na ogniu. W 1/2 szklanki wymieszaj dokładnie cukier, budyń, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Zawartość szklanki wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, ugotuj gęsty budyń. Garnek zdejmij z ognia i budyń przykryj folią spożywczą, tak aby folia dotykała powierzchni budyniu. Odstaw do wystudzenia.

Masło utrzyj, dodawaj łyżka po łyżce, cały czas miksując wystudzony budyń.
Masa mleczna z galaretką:
  • 1 puszka mleka skondensowanego bez cukru (mleko zagęszczone niesłodzone)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru (lub według upodobań)
  • 3 łyżeczki żelatyny
Galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Przelej do płaskiej formy i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie pokrój w drobną kostkę.

Żelatynę zalej wodą (tylko do jej przykrycia). Odstaw do napęcznienia na 5 minut. Po tym czasie delikatnie podgrzej, aż się rozpuści.

Mleko ubij z cukrem na puszysto. Wlej żelatynę. Kiedy masa zacznie gęstnieć dodaj pokrojoną galaretkę, wymieszaj.Masa gęstnieje dość szybko, więc polecam wykonać ją tuż przed wyłożeniem na ciasto.

Prażony kokos:
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych 
Masło rozpuść z cukrem na patelni. Wsyp wiórki kokosowe i podsmaż, aż do uzyskania złotego koloru kokosu. Odstaw do wystygnięcia.

Wykonanie:

Pierwszy blat biszkoptu nasącz i posmaruj 2/3 części masy budyniowej. Nałóż środkowy blat, nasącz również i wyłóż masę mleczną z galaretką. Wyrównaj. Przykrój górnym blatem, nasącz. Wierzch i boki ciasta posmaruj pozostałym kremem budyniowym. Wierzch posyp prażonym kokosem. Ciasto schłódź w lodówce.

Smacznego ;-)

Przepis zmodyfikowany pochodzi z "Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji". 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza