20.12.18

Korzenne mini babeczki

Zamiast muffinek upiekłem wilgotne babeczki z przyprawą korzenną i skórką z cytryny. Są słodkie, delikatne, puszyste i lepkie od miodu. Możecie je oblać lukrem lub (jeśli wolicie) polewą czekoladową. Prezentują się uroczo i są bardzo proste do wykonania. Z przepisu można również upiec zwykłe muffinki w świątecznych papilotkach. 
 
Składniki (na ok. 18 mini babeczek):
  • 1 duży i dojrzały banan
  • 2 małe jajka
  • 1 op. (16 g) cukru waniliowego
  • skórka starta z jednej cytryny (uprzednio wyszorowanej i sparzonej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

W osobnej misce rozgnieć banana na papkę. Dodaj jajka i wymieszaj dokładnie (ja używałem rózgi kuchennej). Dodaj cukier waniliowy, cynamon, przyprawę do piernika i sól, wymieszaj. Następnie do masy dodaj olej, miód, mleko i cukier. Wymieszaj dokładnie. Wsyp mąkę i wymieszaj delikatnie, tylko do połączenia składników.

Ciasto przełóż do foremek na babeczki do 3/4 wysokości foremki (tak samo jeśli pieczesz muffinki).

Piecz 175 st, przez 20 -25 min, aż patyczek wsadzony w babeczkę wyjdzie suchy. Odstaw babeczki na  5 minut do ostudzenia a później wystudź na kratce.

Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz