Jak przyrządzić tort na urodziny dziecka?

Przygotowanie tortu wydaje się być trudne i pracochłonne. Mimo to, samodzielny wypiek sprawia wiele radości i satysfakcji. Tort marchewkowy dla dzieci przypadnie do gustu małym smakoszom. Nie jest trudny do zrobienia, a jego smak jest wybitny i rozgrzewa serca i dusze. Pasuje na wiele okazji. Ten tort jest efektownym deserem, który będzie pięknie prezentował się na stole. Jak przyrządzić tort marchewkowy?

Ciasto marchewkowe coraz częściej gości na naszych stołach. Trudno się dziwić jego smak jest niepowtarzalny, a samo przygotowanie ciasta nie zawiera wiele czasu. Świetnie łączy się z kremami na bazie serka śmietankowego np. mascarpone, a także z bakaliami. Warto dodać do niego orzechy włoskie, rodzynki, czy skórkę pomarańczową. Wbrew pozorom tort marchewkowy nie jest bardzo trudny.

Tort marchewkowy – jak wykonać?

Składniki

  • 3 szklanki drobno startej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie

Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Makie przesiewamy, następnie dodajemy do niej cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Jajka rozbijamy do osobnej miseczki i mieszamy z oleje -m i ekstraktem z wanilii. Następnie łączymy je z mąką i pozostałymi składnikami. Całość mieszamy w mikserze, który ustawiamy na średnie obroty. Zmniejszając obroty, stopniowo dodajemy startą marchewkę. Delikatnie mieszamy. Następnie dwie blachy smarujemy masłem i wylewamy na nie ciasto. Ciasto marchewkowe pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut.

Przygotowując tort marchewkowy, nie możemy zapomnieć o przygotowaniu kremu. Najlepszy będzie ten na bazie serka śmietankowego.

Krem- składniki

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 40 dag serka śmietankowego typu Twój Smak
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru

Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy około 30 minut na małym ogniu, często mieszając. Kiedy sos będzie gęsty, wówczas zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Do większej miski dodajemy mascarpone i serek śmietankowy. Stopniowo dodajemy ciepły sos z mleczka kokosowego. Cały czas mieszamy. Krem wstawiamy do lodówki. Następnie wykładamy na wcześniej upieczone ciasto i przykrywamy drugim. Pozostałym serkiem smarujemy wierzch ciasta. Tort wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.