Ciasto z jabłkami w innej wersji

Jednym z ulubionych ciast jest to z wykorzystaniem jabłek – smaczna szarlotka to dla wielu osób wspomnienie letnich popołudniu przy chłodnym napoju i właśnie kawałku tego wypieku. Może ona jednak zyskać nowy smak, jeżeli upiecze się na modłę zza oceanu – szarlotka po amerykańsku ma w sobie to coś, co może przypaść do gustu i często pojawiać się na stole.

Jabłka inaczej – przepisy

W czym tkwi różnica między polską szarlotką a tą ze Stanów Zjednoczonych? Amerykanie podczas szykowania tego wypieku poddają karmelizacji jabłka, które nabierają nie tylko nowej słodyczy, ale pewnego chrupkości. Wykonanie tego wypieku nie jest czynnością trudną,a smak ciasta wynagrodzi poświęcony czas i tę odrobinę trudu.

Składniki:

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • 90 g zimnego smalcu lub margaryny
  • 4 łyżki zimnej wody

Karmelizowane jabłka

  • 1,5 kg jabłek
  • około 1/2 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie budyniu wanilinowego – 35 g lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej

A także:

  • prostokątna forma o wymiarach około 20 x 30 cm lub okrągła o średnicy 27 – 30 cm, ewentualnie wysoka forma rozszerzająca się ku górze (jak na pie) o średnicy dna 26 cm.

Przygotowanie

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz smalec lub margarynę. Zmiksować mikserem przez około 30 sekund, aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć na placek i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Formę do pieczenia posmarować grubo masłem.
Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkować na placek, najłatwiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia oprószonymi mąką. Ciastem wyłożyć spód i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki. Drugą część ciasta trzymać w lodówce.

Jabłka: Obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Na bardzo dużą patelnię lub do dużego, szerokiego garnka wsypać cukier i wlać sok z cytryny, mieszać, aż cukier się rozpuści. Następnie, nie mieszając, podgrzewać syrop na większym ogniu przez około minutę lub do czasu, aż zacznie się brązowić (uwaga: syrop będzie bulgotał i będzie bardzo gorący).
Wówczas wsypać jabłka i podgrzewać przez chwilę, a następnie poruszać patelnią lub garnkiem energicznymi ruchami tak, aby jabłka nie przywarły do dna. Smażyć dalej przez minutę, następnie zamieszać, dodać cynamon, cukier wanilinowy, ekstrakt z wanilii i smażyć przez około 5 minut lub dłużej, aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstawić z ognia i wsypać budyń, wymieszać.
Jabłka wyłożyć na spód z ciasta. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy i przykryć nim jabłka lub zetrzeć je na tarce. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę w 190 stopniach Celsjusza.