Przepis nie z tej ziemi tarta ze szpinakiem

Przepis na wyjątkowo dobre połączenie słodkości ze zdrową rośliną, która słynie ze wzmocnienia organizmu i dodawania sił. Tarta ze szpinakiem sprawdzi się zarówno jako obiad jak i deser. Chwyć mąkę, jajka i szpinak, plus kilka innych dodatków, a uda się tobie wyjątkowy smak tarty ze szpinakiem. Przepisy.

Potrzebne będą składniki:

Na ciasto:

  • jajko,
  • 60g masła,
  • 200g mąki,
  • 14g drożdży,
  • 3-4 łyżki wody,
  • sól.

Na farsz:

  • cebula,
  • szynka,
  • szpinak,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku.

Sos:

  • jajko,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 400 ml mleka.

Dodatki:

  • szczypiorek,
  • żółty ser.

Przygotowanie ciasta, farszu i sosu nie jest trudne, jeśli tylko będziesz wszystko robić zgodnie z przepisem to masz sukces murowany: przygotuj z drożdży zaczyn: 1 łyżka mąki, drożdże, 3 łyżki wody, wstawić w ciepłe miejsce np. do piekarnika nastawionego na 90 stopni. Po około 15 minutach powinno być podrośnięte, wtedy możesz dodać do mąki, jajka, masło, sól. Możesz już zagniatać ciasto dodając stopniowo wody. Formę do ciasta możesz wypełnić papierem do pieczenia albo wysmarować masłem i wylepić ciastem. Czas na szpinak możesz go podsmażyć wraz z czosnkiem i cebulą. Ważne żeby ten farsz dusił się przez chwilę. Następnie doprawić do upodobań smakowych. Teraz czas na wymieszanie wszystkie co jest w składnikach sosu i ma postać sypką i płynną, kiedy już sos ostygnie możesz dodać również jajko. Na powstałe ciasto wykładasz wcześniej przygotowany farsz oraz dodajesz szynkę. Polewasz przygotowanym sosem oraz posypujesz startym serem żółtym. Teraz czas na zapieczenie wszystkiego w temperaturze 180 stopni Celsjusza oraz 30 minut. Tak zrobioną tarte, już wyciągniętą z piekarnika możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
W ten sposób stworzysz nie tylko pyszny obiad ale również dobry sposób na zróżnicowany deser. Dodatkowym plusem jest jej niska kaloryczność i bogactwo witaminowe. Smacznego!