Tort marchewkowy, jak należy go zrobić?

Coraz więcej osób zaczyna swoją przygodę z pieczeniem różnego rodzaju ciast czy ciasteczek. Jednak większość osób piecze tylko serniki, jabłeczniki lub inne ciasta zawierające kremy, bitą śmietanę czy galaretkę. Jednak czy ktoś zdaje sobie sprawę, że do ciast można dodawać także warzywa? Na pewno dużo osób myśli, że dodając warzywa do ciasta jako główny składnik, wyjdzie ono nie dobre. Jednak nie musi okazać się to akurat prawdą. Zwłaszcza, że coraz więcej osób decyduje się na tego typu eksperymenty. Jednym składnikiem, który dość często przewija się w ciastach jest marchewka.
Czy ktoś słyszał o torcie marchewkowym? Jeśli nie to warto zapoznać się z treścią tego artykułu. Warto przed upieczeniem tortu zaopatrzyć się w składniki, które są niezbędne do jego przygotowania.

Jak przygotować tort z marchewek? Przepisy.

Otóż takimi składnikami są przede wszystkim:

  • 300 g drobno startej marchewki,
  • 80 g wiórków kokosowych,
  • 40 g orzechów włoskich i 30 g płatków migdałowych, drobno posiekanych,
  • 100 g ananasa z puszki,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 300 g mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 225 ml oleju roślinnego,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Do masy będą potrzebne:

  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 375 g serka Philadelphia i 250 g serka mascarpone,
  • 1/4 szklanki likieru kokosowego.

 

  1. Gdy mamy przygotowane wszystkie składniki, możemy zacząć przygotowywać wszystko do zrobienia pysznego marchwiowego tortu. Od czego jednak trzeba zacząć? Oczywiście od masy. Tak więc do wcześniej przygotowanego garnka trzeba wlać mleko kokosowe i likier oraz wsypać cukier. Wszystko trzeba mieszać i podgrzewać aż cały cukier się rozpuści. Gdy już to zrobimy trzeba to zacząć gotować na średnim ogniu przez czas około pół godziny. Musi powstać z tego dość gęsty syrop. Następnie studzimy.
  2. Następnym krokiem jest dodanie do innej miski serka Philadelphia i mascarpone, lekko ciepły syrop kokosowy. Wszystko należy cały czas mieszać. Powstały w ten sposób krem trzeba wstawić do lodówki, aby stężał.
  3. Teraz przyszła pora na zrobienie ciasta. Do tego potrzebna jest tortownica posmarowana masłem, a piekarnik nagrzany do 150 stopni. Gdy to już zrobimy trzeba do miski dodać marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe i odstawić na bok bez mieszania.
  4. Do oddzielnej miski należy przesiać mąkę, dodać do tego także cukier wanilinowy, przyprawę piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
  5. W oddzielnym naczyniu trzeba ubić jajka i dodawać do niego, oczywiście stopniowo cukier. Potem dalej ubijamy, aż do momentu kiedy masa będzie gładka i puszysta. Do tego musi być dodany także olej.
  6. Do masy, która powstała należy dodać powstałą zawartość miski z marchewkę. Wszystko to trzeba delikatnie wymieszać łyżką do połączenia wszystkich składników.
  7. Do tego dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki, do ich całkowitego połączenia.
  8. Gdy już wszystko będzie gotowe należy wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika.

Przygotowane ciasto powinniśmy piec w piekarniku przez około 70 minut. Gdy już będzie gotowe zostawimy do wystudzenia. Potem wszystko robimy tak jak przy każdym innym torcie. Mianowicie ciasto należy przekroić na 3 blaty. Każdą część warto pokropić albo wodą albo rumem. Na to wykładamy 1/3 kremu. I tak robimy z każdą częścią. Gdy już wszystkie krążki będą wyłożone kremem należy nanieść na całość masę. Potem wystarczy tylko przystroić i gotowe.