Jak przygotować pyszną szarlotkę z budyniem?

Coraz więcej osób, czy to kobiety czy mężczyźni zaczyna swoją przygodę z pieczeniem różnych ciast, ciasteczek. Jedni oczywiście mają do tego dryg i talent, a drudzy nie. Jednak nie należy się poddawać. Zawsze dobrze jest na początku przygotować zeszyt z przepisem i wykonywać każdy krok po kroku. Wtedy będziemy mieli pewność, że dany wypiek na pewno się uda. Jeśli chodzi o ciasta to wiadomo, że każdy człowiek ma swój gust i nie każdemu smakuje to samo. Jedni wolą na przykład zwykły jabłecznik lub sernik, a drudzy zdecydowanie wolą ciasta z galaretką lub kremem. Jednak niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jak przygotować szarlotkę z budyniem.

Przepis na najlepszą szarlotkę z budyniem

Jeśli chodzi o przepisy na ten deser to trzeba zaznaczyć, iż w internecie możemy znaleźć ich mnóstwo. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę hasło jaki szukamy i gotowe. Potem należy wybrać przepis, który najlepiej nam odpowiada, kupić składniki, a na końcu wziąć się za przygotowanie ciasta. Jeśli mowa o szarlotce to może nie jest trudnym ciastem, ale jest trochę wymagająca. Jedni wolą ją na kruchym cieście, a inni na zwykłym. Jednak tradycyjnie szarlotka powinna być robiona na kruchym cieśnie. Taki przepis właśnie będzie tutaj podany.
Aby przystąpić do roboty, musimy sprawdzić czy mamy wszystkie niezbędne składniki, które potrzebne będą do przygotowania tej przepysznej szarlotki z budyniem. Co potrzebujemy? Na pewno najważniejszymi składnikami są między innymi:

  • 350 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1/2 litra mleka,
  • 200 g masła,
  • 1200 g jabłek szara reneta,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder,
  • 70 g cukru pudru.

Gdy już sprawdziliśmy czy mamy wszystkie potrzebne składniki, możemy wziąć się za przygotowanie ciasta. Jednak warto przed tym, wyjąć sobie blaszkę i ewentualnie papier do pieczenia. Co robimy najpierw? Powinniśmy zacząć od zrobienia kruchego ciasta. Pierwszym krokiem jaki trzeba podjąć jest zagniecenie ciasta na szarlotkę. Do dużej, wcześniej przygotowanej miski należy wsypać składniki: dwie szklanki mąki, jedno średnie jajko, pół szklanki cukru pudru, 200 gramów masła oraz oczywiście jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyjdzie takie jak powinno być. Gdy już dodamy te wszystkie składniki, to opcjonalnie można dodać także szczyptę soli. Wszystko w tej misce należy ze sobą zmieszać.

Następnie bierzemy się za wyrabianie ciasta. Trzeba pamiętać, aby robić to dłońmi lub mikserem, który posiada specjalne haki przeznaczone do kruchego. Trzeba to zrobić szybko i sprawnie. zrobić szybko. Może okazać się, iż ciasto jest trochę sypkie, ale to wszystko się zmieni podczas rozcierania masła. Powinno się to wszystko połączyć w ładną, zwartą kulę. Ciasto najlepiej wyrabiać albo w misce albo na stolnicy czy też blacie. Kto jak woli. Z tych składników ciasto powinno wyjść idealne, dlatego nie zaleca się dodawania więcej mąki. Z wyrobionego ciasta należy uformować kulę, po czym trzeba zawinąć w folię oraz umieścić je w lodówce lub zamrażalce na godzinę. Wszystko po to, aby się schłodziło.

Kolejnym krokiem jest oczywiście przygotowanie budyniu. Należy zatem ugotować budyń zgodnie ze wskazówkami, które zostały umieszczone na opakowaniu. Dodatkowo trzeba pamiętać o zagotowaniu mleka, a później już gotowego budyniu. Gdy budyń jest gotowy, można zabierać się za obieranie i pokrojenie jabłek w ćwiartki. Oczywiście bez nasion. Następnie jabłka trzeba pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Do tego należy dodać cynamon. Gotujemy pod przykryciem przez co najmniej10 minut, ale do momentu, aż jabłka będą miękkie. W międzyczasie warto nagrzać już piekarnik do 180 stopni C. Wyjąć z zamrażalki połówkę wcześniej przygotowanego ciasta i zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko położyć na spód foremki i uklepać. Na tak przygotowany spód wyłożyć jabłka. Na to oczywiście budyń. Tak samo trzeba zrobić z drugą połową ciasta. Ścieramy je bezpośrednio na budyń. Wstawić foremkę do piekarnika i piec przez około 45 minut. Aż do złotego koloru.