Jak zrobić pyszny tort bezowy o smaku orzechowo- kawowym?

Bezy nie od dzisiaj są bardzo znane. I to w różnej formie. Jednak czy ktoś wie, że beza nadaje się do przygotowania jako tort? Zawsze beza kojarzyła się z czymś bardzo słodkim, aż mdłym. Jednak są przepisy na ich mniej słodkie wersje. Niniejszy artykuł przedstawi jak zrobić pyszny tort bezowy.

Jak łatwo zrobić tort bezowy?

Niby zrobienie bezy nie jest trudne, ale nie każdemu one wychodzą. Duży wpływ mają na to nieodpowiednie piekarniki, albo po prostu zły przepis. W Internecie jest ich mnóstwo, więc na pewno każdy znajdzie odpowiedni dla siebie. Jednak co jest potrzebne do przygotowania tej jednej, konkretnej? Do niezbędnych składników, aby przygotować bezę zalicza się między innymi:

  • 7 białek,
  • szczypta soli,
  • 250 g cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Jeśli natomiast chodzi o krem to potrzebujemy:

  • 250 g mascarpone,
  • 200 ml kremówki 30%,
  • łyżka kawy rozpuszczalnej (proponuję smakową – na przykład orzechową bądź czekoladową),
  • łyżka cukru,
  • garść posiekanych orzechów ( laskowe albo włoskie).

Jak już wszystko mamy gotowe należy przygotować odpowiednie naczynia do wymieszania składników. Gdy mamy gotowe, to możemy przystąpić do przygotowania przepysznej bezy.

  1. Pierwszym krokiem jest oczywiście umieszczenie białek w misce razem ze szczyptą soli i oczywiście ubicie ich na sztywno. Tak, aby powstała sztywna piana.
  2. Następnie dodajemy do miski cukier, Po dodaniu musimy to wszystko zmiksować, tak aby cukier się cały rozpuścił.
  3. Gdy mamy to zrobione, przyszedł czas na dodanie mąki i wymieszanie jej z resztą składników. Muszą się ze sobą połączyć. Tak przygotowanej masy starczy na trzy bezowe blaty.
  4. Aby wyszły dobrze, należy rozprowadzić je w sposób równomierny na papierze do pieczenia. Po czym musimy wstawić bezy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni.
  5. Bezy należy piec dość krótko. Tak maksymalnie do 5-7 minut.
  6. Po tym czasie trzeba zmniejszyć temperaturę w piekarniku do około 120 stopni i piec je z termoobiegiem do półtorej godziny. Jak sprawdzić czy już są upieczone? Można to zrobić oczywiście wykałaczką.
  7. Jak już są upieczone, wykładamy je na blat po to, aby wystygły.
  8. Przystępujemy do dalszego etapu. Kawę należy wsypać do kubka i zalać ją wrzątkiem, ale najlepiej tak mniej niż połowa objętości.
  9. Zaparzona kawa musi wystygnąć.
  10. Następnie musimy ubić ze sobą Kremówkę, mascarpone i cukier tak, aby powstała gładka masa.
  11. Po tym jak kawa przestygnie, musimy dodać ją do kremu i wymieszać. Do tego dodać posiekane orzechy i znów wymieszać.

Na koniec postępujemy tak jak ze zwykłym tortem. Warstwa po warstwie. Przekładamy na przemian, beza krem, beza krem itp. Na końcu możemy polać taki tort bezowy czekoladą i udekorować ją owocami.