Francuskie krążki z jabłkami i cynamonem na drugie śniadanie

Przygotowanie drugiego śniadania często opiera się na zrobieniu kanapek i dorzuceniu do tego jakiegoś owocu, jednak można podać je w innej formie, nie zapominając przy tym o dostarczeniu porcji witamin i minerałów. Francuskie krążki z jabłkami i cynamonem na drugie śniadanie zabrać ze sobą mogą nie tylko, ale również dorośli i także cieszyć się ich świeżym smakiem i aromatem.

Słodkie i zdrowe drugie śniadanie – przepisy

Dla stworzenia francuskich krążków potrzebne jest ciasto francuskie, jabłka i cynamon — każdy z tych składników wpływa na to, jak wyśmienite drugie śniadanie wychodzi. Jabłka są jednymi z najbardziej lubianych owoców, do tego dostępne są przez cały rok, można również cieszyć się własnymi sztukami, jeżeli ma się drzewko w swoim ogrodzie. Spożywanie jabłek przekłada się na regulację pracy wątroby, układu nerwowego oraz serca.

Cynamon to popularna przyprawa o charakterystycznym zapachu, po którą najczęściej sięga się w okresie jesiennym, dodając ją wówczas do wypieków takich jak cynamonki czy kawy. Spożywanie cynamonu poprawia przemianę materii, przyprawa wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, wspiera odporność. Dodanie jej do słodkiego drugiego śniadania nie tylko podkreśli jego smak, ale przełoży się również na zwiększenie korzyści zdrowotnych.

Przygotowanie francuskich krążków nie wymaga wielkich zdolności cukierniczych, więc można wykonać je, nie będąc w żadnym razie mistrzem wypieków. Takie ciastka to również sposób na to, by odejść od najczęściej wybieranych opcji związanych z wykorzystywaniem ciasta francuskiego w kuchni. Ten sposób podanie jabłek powinien spotkać się z zaciekawieniem, jak i bardzo szybko znikać w ciągu jedzenia drugiego śniadania.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (25 x 40 cm)
  • 2-3 duże jabłka (np. szara reneta)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Jabłka obrać. Pokroić na plastry o grubości 8-10 mm. Za pomocą kieliszka o średnicy 35-40 mm powykrawać gniazda nasienne.
Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na paseczki o wymiarach 3 × 12 ,5 cm (ponieważ ciasto francuskie dość szybko obsycha — najpierw rozwinąć jedno opakowanie ciasta, później dopiero drugie).
Paskami ciasta owijać plasterki jabłek, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym, nie naciągając zbytnio ciasta. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
Żółtko rozmącić z łyżką mleka i za pomocą pędzelka posmarować nim dokładnie każdy krążek. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasteczka.
Całość piec przez około 20-25 minut z termoobiegiem do uzyskania ładnego, złotego koloru.
Jeszcze lekko ciepłe ciasteczka, posypać dodatkowo cukrem pudrem.