Ciasteczka z czekoladą i orzechami

Bardzo duża część osób uwielbia słodkie. I to oczywiście w każdej postaci. Czy to ciasta, torty, ciasteczka, pączki, lody czy cukierki. Wszystko dobre, ale grunt by było dobre i słodkie. Warto dodać, iż ciasteczka są znacznie łatwiejsze do przygotowania. No i nie są tak czasochłonne jak niektóre ciasta. Każdy sobie powinien z nimi poradzić. Nawet osoby, które nigdy wcześniej nie zrobiły nic słodkiego samodzielnie. W internecie można znaleźć bardzo dużo różnorodnych przepisów na przepyszne ciasteczka. W tym artykule zostanie przedstawiony sposób na przygotowanie ciasteczek z czekoladą i orzechami.

Jak zrobić pyszne ciasto z czekoladą i orzechami? Przepisy.

Aby zrobić ciastka musimy najpierw sprawdzić czy mamy wszystkie niezbędne do ich przygotowania składniki. Co będzie nam potrzebne? Na pewno nie może zabraknąć:

  • 2 jajka,
  • 50 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 350 g maki
  • 100 g brązowego cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – może to też być aromat migdałowy,
  • 200 g czekoladowych kropelek lub pokrojonej w kawałki czekolady.

Gdy już mamy pewność, iż wszystkie składniki są gotowe, możemy przystąpić do przygotowania ciasta na ciasteczka.

  1. Na początku warto przygotować sobie miskę do której będziemy po kolei dodawać składniki.
  2. Do miski dodajemy kostkę masła, które następnie trzeba zmiksować na puszystą masę. Do tego oczywiście należałoby dodać cukier i jajka. Gdy wszystko dodamy, teraz wystarczy po prostu wszystko bardzo dobrze ubić.
  3. Gdy poprzednią czynność mamy zrobioną, należy dodać inne składniki: mąkę, sodę i sól. To także trzeba bardzo dokładnie wymieszać ze sobą.
  4. Do sypkich składników dodajemy po kolei czekoladę, orzechy i wanilię.
  5. Następnie lekko je łączymy ze sobą.
  6. Wykładamy naszą blachę papierem do pieczenia i po kolei układamy na niej łyżką kopczyki lub małe placki z ciasta. Ważne jest to, aby zachować odpowiednie odstępy między nimi, ponieważ podczas pieczenia mogą się trochę rozejść na boki. .
  7. Ciasteczka należy piec w piekarniku w temperaturze około 180 ºC przez co najmniej 12 – 15 minut. A najlepiej robić to do momentu aż zaczną się po prostu rumienić. Można dodatkowo sprawdzić wykałaczką czy się równomiernie upiekły.
  8. Tak upieczone ciasteczka wyjmujemy i wykładamy na siateczkę lub na wcześniej przygotowany do tego blat stołu.

Jak widać przepis nie jest trudny ani czasochłonny. Dlatego, jeśli ktoś z Was uwielbia ciasteczka z czekoladą i orzechami to na prawdę warto wypróbować ten przepis. Jest krótki, ale konkretny. A co najważniejsze, możemy być pewni, że ciasteczka wyjdą i będą smakowały obłędnie. Takie słodkości świetnie sprawdzą się do kawy albo w gościnę. Nawet dzieci są w stanie zrobić ciasteczka z tego przepisu.