Drożdżowe ślimaki z cynamonem

Ciasto drożdżowe jest jednym z bardziej lubianych, gdyż przygotować można z niego nie tylko pyszny placek z owocami, ale również pizzę czy inne wypieki. Tworzone z niego drożdżowe ślimaki z cynamonem, które najbardziej kojarzą się z jesienią, kiedy częściej sięga się po tę przyprawę, to sposób na słodki deser, który zasmakuje każdemu i będzie współgrał z kubkiem herbaty lub kawy. Szkoła gotowania.

Zawijane smakołyki

Nazwa „ślimaki” w przypadku tego wypieku — jak można się tego spodziewać — wzięła się z tego, jak one wyglądają, przypominając skorupę muszli ślimaka. Wynika to z czynności zwijania ciasta przed pokrojeniem go na części. Ciasto posmarowane nadzieniem powstałym z połączenia topionego masła, białego cukru oraz cynamonu nadaje całości nie tylko słodycz, ale również aromat.

Cynamon jest przyprawą o charakterystycznym zapachu, która wpływa na przemianę materii, rozgrzewa, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Z tego względu warto wprowadzić go do swojej diety na przykład w takiej słodkiej formie nie tylko na czas jesiennej i zimowej zawieruchy.

Składniki:

Ciasto

  • 250 ml ciepłego mlek
  • 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 70 g miękkiego masła
  • do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka

Nadzienie

  • 70 g masła
  • 20 g cynamonu w proszku
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • skórka starta z ½ cytryny

Lukier

  • sok z 1 cytryny
  • około 1 i ½ szklanki cukru pudru

Przygotowanie

Do ciepłego mleka wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 5 minut. Drożdże świeże dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać łyżkę mąki oraz 50 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży + resztę mleka. Wszystko wymieszać łyżką.
Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.
Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.