Jak przygotować drożdżowe pierniczki?

Chyba nie ma osoby, która by chociaż raz nie próbowała jeść pierniki. Czy to kupne czy robione przez kogoś bliskiego. Na pewno dla większości z Was pierniki kojarzą się z czasem świątecznym, szczególnie okres Świąt Bożego Narodzenia. To właśnie wtedy robi się najwięcej pierników. Chociażby po to, aby móc je później wieszać na choince. Jak wiadomo w Internecie możemy znaleźć co najmniej kilkanaście różnorodnych przepisów na miękkie pierniki. Ale czy ktoś słyszał o ich drożdżowej wersji? Jeśli nie to warto zapoznać się z treścią artykułu i przepisem, który zostanie w nim przedstawiony.

Czy drożdżowe pierniki łatwo zrobić? Przepisy.

Jak wiadomo pierniki są dość specyficzne. I o ile nie są trudne do zrobienia, tak sporo osób ma po prostu z nimi problem. Ale jak to będzie z drożdżowymi? Najpierw sprawdźmy czy mamy wszystkie niezbędne składniki do ich przygotowania. A potrzebne nam będą oczywiście:

  • 50g masła,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 czubata łyżka miodu sztucznego,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 1 jajko.

Gdy już wszystkie składniki mamy gotowe, możemy przystąpić do przygotowania ciasta.

  1. Najpierw warto przygotować sobie blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia oraz miskę do dodawania składników.
  2. Do przygotowanej miski należy przesiać wszystkie sypkie składniki typu: mąkę, cukier puder, sodę i przyprawę do piernika.
  3. Następnie gdy poprzednią czynność mamy zrobioną, musimy w oddzielnym naczyniu podgrzać miód z masłem. Wszystko robimy do momentu rozpuszczenia.
  4. Do tego musimy dodać przygotowane świeże drożdże. Całość oczywiście mieszamy.
  5. Wracamy do naszych wcześniej przygotowanych, suchych składników. Do nich dodajemy płynne składniki, a następnie wbijamy do tego jajko.
  6. Wszystko mieszamy ze sobą delikatnie i wyrabiamy na ciasto. Musi być ono gładkie i elastyczne. Warto to robić na stolnicy, aby nie pobrudzić sobie platu.
  7. Następną czynnością jest oczywiście podzielenie ciasta na dwie części, a potem jego rozwałkowanie. Jeśli ciasto się klei do stolnicy to można podsypać je odrobiną mąki pod i na ciasto. Rozwałkowujemy na odpowiednią grubość. Nie mogą być zbyt cienkie, gdyż wtedy nie wyjdą miękkie a dość twarde. Lepiej aby były grubsze, tak na 1 cm.
  8. Po tej czynności, bierzemy foremki w ręce i wycinamy dowolne kształty pierników. Następnie układamy na wcześniej przygotowaną blachę. Pierniki się nie rozleją podczas pieczenia, więc nie trzeba robić dużych odstępów.
  9. Wstawiamy pierniki do piekarnika, który musi być nagrzany do 190 stopi i pieczemy je ok. 10 minut.

Gdy się upieką czekamy aż wystygną. Można dać na wierzch czekoladę lub lukier i ładnie je przystroić. Warto trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku na ciasteczka.