- Kulinarna mapa Trójmiasta: informacje o restauracjach, festiwalach i wydarzeniach kulinarnej sceny
- Kuchenne podróże: informacje o tradycjach kulinarnej kultury różnych regionów i krajów
- Kuchenne triki i porady: informacje o praktycznych technikach i skutecznych narzędziach w kuchni
- Kuchnia dla zabieganych: informacje o szybkich i smacznych przepisach na codzienne posiłki
- Wpływ kuchni na zdrowie: informacje o wartościach odżywczych i zdrowych alternatywach w kulinarnej diecie
Jak przygotować drożdżowe pierniczki?

Chyba nie ma osoby, która by chociaż raz nie próbowała jeść pierniki. Czy to kupne czy robione przez kogoś bliskiego. Na pewno dla większości z Was pierniki kojarzą się z czasem świątecznym, szczególnie okres Świąt Bożego Narodzenia. To właśnie wtedy robi się najwięcej pierników. Chociażby po to, aby móc je później wieszać na choince. Jak wiadomo w Internecie możemy znaleźć co najmniej kilkanaście różnorodnych przepisów na miękkie pierniki. Ale czy ktoś słyszał o ich drożdżowej wersji? Jeśli nie to warto zapoznać się z treścią artykułu i przepisem, który zostanie w nim przedstawiony.
Czy drożdżowe pierniki łatwo zrobić? Przepisy.
Jak wiadomo pierniki są dość specyficzne. I o ile nie są trudne do zrobienia, tak sporo osób ma po prostu z nimi problem. Ale jak to będzie z drożdżowymi? Najpierw sprawdźmy czy mamy wszystkie niezbędne składniki do ich przygotowania. A potrzebne nam będą oczywiście:
- 50g masła,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 czubata łyżka miodu sztucznego,
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 25g świeżych drożdży,
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
- 1 jajko.
Gdy już wszystkie składniki mamy gotowe, możemy przystąpić do przygotowania ciasta.
- Najpierw warto przygotować sobie blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia oraz miskę do dodawania składników.
- Do przygotowanej miski należy przesiać wszystkie sypkie składniki typu: mąkę , cukier puder, sodę i przyprawę do piernika.
- Następnie gdy poprzednią czynność mamy zrobioną, musimy w oddzielnym naczyniu podgrzać miód z masłem. Wszystko robimy do momentu rozpuszczenia.
- Do tego musimy dodać przygotowane świeże drożdże. Całość oczywiście mieszamy.
- Wracamy do naszych wcześniej przygotowanych, suchych składników. Do nich dodajemy płynne składniki, a następnie wbijamy do tego jajko.
- Wszystko mieszamy ze sobą delikatnie i wyrabiamy na ciasto. Musi być ono gładkie i elastyczne. Warto to robić na stolnicy, aby nie pobrudzić sobie platu.
- Następną czynnością jest oczywiście podzielenie ciasta na dwie części, a potem jego rozwałkowanie. Jeśli ciasto się klei do stolnicy to można podsypać je odrobiną mąki pod i na ciasto. Rozwałkowujemy na odpowiednią grubość. Nie mogą być zbyt cienkie, gdyż wtedy nie wyjdą miękkie a dość twarde. Lepiej aby były grubsze, tak na 1 cm.
- Po tej czynności, bierzemy foremki w ręce i wycinamy dowolne kształty pierników. Następnie układamy na wcześniej przygotowaną blachę. Pierniki się nie rozleją podczas pieczenia, więc nie trzeba robić dużych odstępów.
- Wstawiamy pierniki do piekarnika, który musi być nagrzany do 190 stopi i pieczemy je ok. 10 minut.
Gdy się upieką czekamy aż wystygną. Można dać na wierzch czekoladę lub lukier i ładnie je przystroić. Warto trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku na ciasteczka.