17.12.18

Piernik z powidłami na ostatnią chwilę

Przybywam z odsieczą osobom, które zapomniały nastawić ciasto na piernik dojrzewający a chcą na świątecznym stole raczyć się aromatycznym piernikiem. Ciasto z tego przepisu nie wymaga leżakowania w lodówce i jest gotowe do spożycia zaraz po upieczeniu. Jest to ciasto, które możecie upiec na ostatnią chwilę przed przybyciem gości. Piernik jest aromatyczny, wilgotny i pyszny. Do piernika użyłem domowych powideł śliwkowych mojej mamy. Piernik według mnie najlepiej smakuje z polewą czekoladową. Nie zawiedziecie się, jest pyszny ;-) !



Składniki (podłużna forma o wymiarach 9 x 33 cm; można użyć trochę mniejszej):

Piernik:
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g ciemnego cukru muscovado (można zastąpić zwykłym)
  • 1 szklanka (250 ml) mleka (o temp. pokojowej)
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie (40 g) przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki powideł śliwkowych 
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia. 
Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i kakao przesiej do osobnej miski i wymieszaj dokładnie.
Mikserem ubij jajka z cukrem zwykłym i cukrem muscovado na gęstą masę. Do masy jajecznej dodaj mleko oraz mąkę, wymieszaj delikatnie tylko do połączenia się składników. Następnie wlej masło i dodaj powidła. Całość starannie wymieszaj łyżką.

Przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównaj wierzch. Piecz w 180 st. przez ok. 50-55 min. aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Piernik wystudź całkowicie i przekrój równo wzdłuż na pół.

Przełożenie:
  • kilka łyżek gęstych powideł śliwkowych 
Jeśli powidła są rzadkie należy je podgrzać w garnuszku przez chwilę, aż woda odparuje i powidła zgęstnieją. Takimi gęstymi powidłami posmaruj jedną część ciasta i przykryj drugą. Ciasto oblej polewą.

Polewa czekoladowa:
  • 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)
  • 50 g masła
Masło i połamaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gęstniejącą polewą oblej wierzch i boki piernika. Odstaw do całkowitego zgęstnienia.

Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza